donderdag 29 mei 2014

Onthulling GreenArtSpot Driftplein, Dalen

De afgelopen maanden is in het landelijke gebied tussen het dorp Dalen en het park de Huttenheugte en Plopsaland het kunstwerk Driftplein verrezen. In opdracht van Natuurkunst Drenthe heeft de Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam de eerste GreenArtSpot in Drenthe gerealiseerd.

Donderdag 5 juni a.s. om 16.00 uur wordt het kunstproject officieel onthuld. Mevrouw Annabelle Birnie, directeur van het Drents Museum, geeft daarbij een korte reflectie op ‘Kunst in het Drentse landschap. Daarna gaan de kunstenaars, stichting Natuurkunst Drenthe en andere partners als Gemeente Coevorden en Provincie Drenthe het Driftplein gezamenlijk onthullen. 





Foto's gemaakt door Theo Berends


GreenArtSpot Driftplein
Driftplein is een sculptuur op een knooppunt. Drie driehoekige geraamtes van imaginaire gebouwen omsluiten een driehoekige ruimte, die de illusie van een pleintje biedt en allerhande zit- en observatie­mogelijkheden.
De drie skeletten, uitgevoerd in eikenhout, staal en beton, symboliseren drie Drentse typologieën van bebouwing, die men in de omgeving aantreft: hallenhuisboerderij, vakantiewoning en industriehal (voor industrie én voor recreatie).
Het thema ‘van klein agrarisch naar groot agrarisch en van klein toerisme naar groot toerisme’ is duidelijk afleesbaar in de vorm en vormgrootte van de geraamtes. Telkens twee zijden van een geraamte vormen één facade van de respectievelijke typologie, geleed met deuren en vensters in de muur; de derde zijde is geheel open. Je ziet het gebouw in het beeld, maar ook het landschap in een kader.

GreenArtSpots
Onder de naam GreenArtSpots richt Natuurkunst Drenthe zich de komende jaren op het ontwikkelen van nieuwe grootschalige kunstprojecten in de land­schappelijke omgeving van de provincie Drenthe.
De stichting stelt zich als doel kunstprojecten te ontwikkelen die kunst, cultuur, natuur en landschap verbinden op verschillende locaties in de provincie. GreenArtSpots zijn kunstprojecten die zich laten in­spireren door de locatie en omgeving en/of er een dialoog mee aangaan. Dat kan een ingreep in het landschap zijn, een toevoeging of verwijdering van onderdelen. Het doet iets met de cultuurwaarden van de locatie (van het heden, de toekomst of de historie), versterkt dit of staat er juist mee in contrast. De kunstenaar is vrij om zijn of haar eigen invals­hoeken te kiezen waarbij ook de sociale, culturele, economische of politieke context van de locatie mee kunnen spelen. GreenArtSpots laat je door de kunst­projecten anders naar de omgeving kijken.

Observatorium
Observatorium staat voor een samenwerkingsverband van drie kunstenaars; Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger. Sinds 1997 wijden zij zich aan de verbindingen tussen kunst, landschap en maatschappij.
Zij willen sculptuur maken, die als een gemeenschap­pelijk goed aanvaard worden, die voor genius loci zorgt en die gebruikt wordt. Geluidswallen, stadsparken, gevangenissen, kolenbergen, stations, nieuw­bouwwijken, snelwegen en industrieel erfgoed maken deel uit van het werkterrein van Observatorium.

Natuurkunst Drenthe
Stichting Natuurkunst Drenthe heeft als voornaamste doel kunst, cultuur, natuur en landschap binnen de Provincie Drenthe te verbinden in kunstprojecten en natuurkunstroutes.

Onthulling GreenArtSpot Dalen
Donderdag 5 juni 2014.
16.00 uur
Drift, Dalen
52°41'13.2"N 6°46'18.2"E

Het programma is als volgt:
16.00 uur - Ontvangst op locatie
16.10 uur - Welkom door de heer Dick Lubbersen (voorzitter Stichting Natuurkunst Drenthe)
16.20 uur - Toelichting op het kunstwerk door de heer Ruud Reutelingsperger (Kunstenaarsgroep Observatorium)
16.30 uur - Reflectie op ‘kunst binnen en kunst buiten’ door mevrouw Annabelle Birnie  (Directeur Drents Museum)
16.40 uur - Gezamenlijke openingshandeling en presentatie boekwerkje.
Aansluitend tijd om van gedachten te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje.

Het kunstproject is uitgevoerd door Houtzagerij en bouwbedrijf Zweeloo i.s.m. Kuipers Laswerk.
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Coevorden, Provincie Drenthe, Rabobank Emmen-Coevorden – stimuleringsfonds en Dorpsbelangen Dalen.

woensdag 14 mei 2014

11.594 pins op Pinterest

Verzamelen kan heel erg leuk zijn. Vooral als het dingen zijn die je erg interesseren. En het allerleukst is dat mijn huis, zolder, berging en magazijn niet vol raken. Ideaal dus voor mij: Pinterest. Plaatjes kijken en plaatjes verzamelen!
Op dit moment op mijn pinterest pagina:
11.954 pins
57 borden
884 vind-ik-leuks
4.088 volgers
409 volgend


De mannen van de Gemeente Coevorden!

Rondom het kunstwerk GreenArtSpot Driftplein in Dalen wordt hard gewerkt aan de afronding. Het strak maken van het grond werk rondom het project en het deels verleggen van het schelpenpaadje. Zo'n dertig meter van dit schelpenpaadje, tussen Drift en de Huttenheugte/Plopsaland, is verlegd en opnieuw aangebracht. Een mooi stukje vakwerk van de mannen van de Gemeente Coevorden. Als laatste nog een beetje graszaad erin en tegen de tijd van de officiële opening (5 juni a.s.) zal het eerste groen er wel doorkomen.








Allemaal in de prijzen - Rabobank Stimuleringsfonds

Gisteravond (dinsdag 13 mei) een leuke bijeenkomst gehad van Rabobank Emmen-Coevorden Stimuleringsfonds in Emmen. Alle uitgenodigde verenigingen en stichtingen vielen in de prijzen. Een financiële bijdrage van 500, 750 of 1250 euro. Die kom je als stichting natuurlijk met alle plezier in ontvangst nemen. Zo ook Stichting Natuurkunst Drenthe. De tweede plaats levert ons een mooi bedrag van 750 euro op. Ontzettend bedankt Rabobank!



zondag 4 mei 2014

Betonelement GreenArtSpot Dalen ook klaar

Het laatste onderdeel van de GreenArtSpot Driftplein in Dalen is ook klaar. Het betonnen geraamte verwijst naar de recreatiebungalow van de Huttenheugte. Alle drie de onderdelen staan nu strak in een driehoek geplaatst. Tijd om de laatste hand te leggen aan het geheel. Vlak afwerken, gras inzaaien, fietspad er netjes langs en als laatste de informatiezuil plaatsen.