zondag 25 oktober 2015

Ellen Kroeze exposeert tijdens EuropArtFair 2015

EuropArtFair 2015
Ahoy Rotterdam, zaterdag 14 en zondag 15 november 2015.

Bezoekers van de EuropArtFair hebben de mogelijkheid om in korte tijd een overzicht te krijgen van zorgvuldig geselecteerd werk van hedendaagse beroepskunstenaars uit heel Europa. Ervaar niet alleen het werk, maar ontmoet ook meteen de makers ervan! Ellen Kroeze uit Emmen is een van de exposerende kunstenaars. Bezoek Ellen en haar werk in stand nummer 3.

Hedendaagse Europese kunst
EuropArtFair 2015 is een beurs met hedendaagse kunst. Bij de EuropArtFair ziet u kunst van nu,uit een Europa van nu. Deelnemers uit o.a. Belgiƫ, Denemarken, Duitsland, U.K., Griekenland, Marokko en Nederland.

Data en openingstijden
Zaterdag 14 november 11.00 – 17.30 uur
Zondag 15 november 11.00 – 17.30 uur

Kijk voor meer info op:
http://europartfair.com/

De beurs EuropArtFair in Ahoy is goed te combineren met NOW Art Fair en de Nationale Kunstdagen, beide ook in Ahoy Rotterdam.



donderdag 22 oktober 2015

Vandaag in Dagblad van het Noorden - Expositie Ellen Kroeze in CBK

Prachtig artikel in Dagblad van het Noorden vandaag ... Ongedwongen verwondering. Een mooi titel voor een mooi expositie in CBK Emmen. Geschreven door Joep van Ruiten.


De tekst:

Dichtbij, het beeldende werk van Ellen Kroeze

De kunst van Ellen Kroeze leerde ik kennen via de kunst van Martin Groenewold. Een van haar schilderijen is gebruikt als artwork voor zijn Nederpopalbum Zoiets moet het zijn. Nu is kennen hier niet helemaal het goede woord. Dat Kroeze beeldend kunst maakt, wist ik voor Groenewold ook al; ze komt uit Emmen, de wereld kan klein zijn. Maar na Groenewold begon het mij pas echt op te vallen. Zo gaat het soms.

Dat ik nu over Kroeze schrijf, heeft te maken met haar tentoonstelling Dichtbij in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen. Dankzij de herfstvakantie zag ik tijd voor een bezoek aan De Fabriek. Met als gevolg dat ik ook de tentoonstelling van Nick Ervinck kon meepikken, de Vlaamse kunstenaar die sinds deze zomer het monumentale beeld Egnoaber op het bejubelde Raadshuisplein in Emmen heeft staan.

Dit schrijven heeft er tevens mee te maken dat een kunstenaar uit Emmen doorgaans niet zoveel ruimte krijgt in het CBK. Meestal wordt de benedenvloer en de grote zaal gevuld met verzameltentoonstellingen en solo's van 'externen', terwijl in de bovenzaal dan groepsexposities met 'regionalen' worden getoond. Waarom dat is, zou een heel verhaal kunnen zijn. In ieder geval: het zij zo. Kroeze vormt de uitzondering die de regel bevestigt.

Strikt genomen is Dichtbij geen echte solo. Naast schilderijen is een prominente installatie te zien waarvoor ze samenwerkte met Elke Beekman en Angelien Docter. De schilderijen springen evenwel het meest in oog, niet alleen vanwege de omvang en het ingetogen kleurgebruik, maar ook omdat ze een herkenbare signatuur laten zien: figuratief werk waarin regelmatig een blonde, jonge vrouw figureert, zoals het dromerige Wanneer de zon je wangen streelt (foto).

In andere werken zweven alledaagse objecten en soms ook teksten rond. In dat geval heeft de schilderkunst van Kroeze iets surrealistisch, waardoor een vergelijking met het quasi-realisme snel is gemaakt. Opvallend is dat haar variant op het realisme vooral decoratief bedoeld lijkt. Het kijken naar de schilderijen van Kroeze wekt niet zozeer vervreemding of ongemak, maar eerder verwondering op een ongedwongen, toegankelijke manier - eerder pleasend, dan teasend.

Die vriendelijke toegankelijkheid zit ook in Warme herinneringen, de installatie die met Beekman en Docter werd gemaakt. Het beeld is eenvoudig: op een onderstel van gekromde takken of stokken zijn stoven geplaatst met daarin voorwerpen die naar verhalen of anekdotes verwijzen. Soms gebeurt dat expliciet, zoals middels een stapeltje brieven of een bladzijde uit een Poesiealbum. Soms impliciet middels een breiwerk, broche, of flesje.

Misschien belangrijker dan het eindbeeld is het proces dat tot het ontstaan van Warme herinneringen heeft geleid: de vondst van de stoven in een kringloopwinkel, een idee iets te doen met het gevoel dat deze voetenwarmers oproepen, gesprekken met verwanten, interviews over voorwerpen waar herinneringen aan kleven. En vervolgens een zoektocht naar een manier waarop dit alles doorgegeven kan worden: als Gesamtkunstwerk tijdens een geslaagde tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Dichtbij. Beeldend werk' van Ellen Kroeze is tot en met 8/11 te zien in het Centrum Beeldende Kunst aan de Ermerweg in Emmen. Open wo t/m zo 13 – 17.00 uur.


Expositie 10 jaar Natuurkunst Drenthe 2005 – 2015


Stichting Natuurkunst Drenthe heeft als voornaamste doel kunst, cultuur, natuur en landschap binnen de Provincie Drenthe te verbinden in kunstprojecten en natuurkunstroutes.

Natuurkunst Drenthe is in 2005 gestart met het maken van natuurkunstroutes en heeft in een periode van zeven jaar (tot en met 2011) met 51 kunstenaars uit binnen- en buitenland objecten en projecten gerealiseerd in de bossen van Schoonoord. Naast deze thematische kunst- en natuurwandelingen is de stichting in 2008 gestart met het vijfjarige project Dorpsgezichten. Beelden uit de kunst- en natuurwandelingen werden herplaatst of opnieuw gemaakt en kregen een bestemming op zichtlocaties in verschillende dorpen van de gemeente Coevorden (zestien natuurkunst beelden in acht Drentse dorpen van de Gemeente Coevorden). 

Vanaf 2013 werkt Natuurkunst Drenthe aan grotere blijvende kunstprojecten in het landschap van Drenthe. Dit resulteert in zogenaamde GreenArtSpots: projecten die een verbinding maken tussen landschap, natuur en kunst. De eerste GreenArtSpot is in 2014 gerealiseerd nabij Dalen: GreenArtSpot Driftplein van kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam. 

Expositie in Buyten
Stichting Natuurkunst Drenthe organiseert de expositie ’10 jaar Natuurkunst Drenthe 2005 - 2015’ in de locatie Buyten. Aan de rand van de bossen Sleenerzand, waar in het verleden de natuurkunst routes plaatsvonden. De expositie bestaat uit beeldmateriaal van de afgelopen 10 jaar. Dat betekent terugblikken op de Natuurkunstroutes van Schoonoord, Dorpsgezichten en de GreenArtSpot Dalen. Maar ook vooruit kijken naar nieuwe projecten.

Drie middagen is de expositie te bezichtigen:
Vrijdag 30 oktober, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november
13.00 – 17.00uur
Buyten | Orvelterveld 7a, 9441 TG Orvelte