vrijdag 16 maart 2018

Ontmoetingsverhalen in Schoonebeek

Een prachtig project voor De Kunstbeweging van Ellen Kroeze en Elke Beekman ...

In het project ‘Ontmoetingsverhalen’ wordt aan de hand van persoonlijke herinneringen van oudere inwoners een wandelroute gemaakt door wijk of dorp.

In Schoonebeek is veel belangstelling voor het project. Tekstschrijver Elke Beekman en kunstenares Ellen Kroeze reizen regelmatig af naar het karakteristieke dorp om bijzondere verhalen te verzamelen. Zij voerden gesprekken met de Vrouwen van nu, met oud-medewerkers van de Burger Luchtwachttoren en met leden van het voormalige NAM-koor Clearwater. En met inwoner Albert Weggemans die een gedicht schreef over het Kloosterbosje, het kleine stukje bos vlak bij de Duitse grens waar vroeger altijd kinderen speelden. “Het Kloosterbosje blijft iets bijzonders. De oude bomen behoren tot de laatste overblijfselen van het oorspronkelijke boslandschap en veel Schoonebekers hebben speciale herinneringen aan bijvoorbeeld de lelietjes-van-dalen die vroeger elk voorjaar de hele bodem bedekten”, aldus Weggemans.

NAM
Met oud NAM-medewerkers ging het over ‘De Oliespuiter’ van 1976. Zoals bijvoorbeeld Jan en Trijnie Finke. Zij wonen al 54 jaar aan de Schoonebeker Liaslaan en zijn de eerste bewoners van deze straat. Hun tuin kijkt uit op de NAM-locatie. Jan Finke werkte in die tijd bij de NAM en was nauw betrokken bij de reparaties. Het echtpaar herinnert zich de ‘spuiter’ nog heel goed. “Er was opeens zo veel lawaai”, vertelt Trijnie Finke, “en wat bleek, een noodklep die de put op 800 meter diepte had moeten sluiten werkte niet. Dat was me wat! Het hele dorp kwam onder een zwarte stoflaag te liggen.”
Al deze anekdotes worden verwerkt in een belevingsroute, die bestaat uit twee lussen van ongeveer tien kilometer die lopend of per (duo)fiets kan worden afgelegd. De ontmoetingsplekken worden aangegeven met QR-codes om met een smartphone te scannen. Zo kan je via een speciale app en de website van De Kunstbeweging nog meer informatie krijgen over deze bijzondere plekjes. De route door Schoonebeek wordt in juni feestelijk geopend.

Kunstzinnig
Actief deelnemen aan kunst en cultuur bevordert het geluk en het welbevinden van mensen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook ouderen die aan kunst en cultuur doen hier veel plezier en voldoening aan beleven. De mensen die de verhalen vertellen worden dan ook uitgenodigd om hun verhaal, onder leiding van kunstenares Ellen Kroeze, op creatieve wijze te verbeelden. De eerste kunstzinnige dag is op 7 april. Aan het eind van de projectperiode komt er een expositie waar alle creaties te bewonderen zijn. Voor de liefhebbers komt er ook een boekje waarin de verhalen, de kunstwerkjes en meer wetenswaardigheden worden gebundeld. Dit project maakt deel uit van een pilot van de gemeente Emmen in het kader van ‘Age Friendly Cultural Citys’.
Na de zomer start De Kunstbeweging dit project ook in Angelslo en in Emmerhout. Informatie of aanmelden via 0591-230001 of info@dekunstbeweging.nl. In het project ‘Ontmoetingsverhalen’ wordt aan de hand van persoonlijke herinneringen van oudere inwoners een wandelroute gemaakt door wijk of dorp.








donderdag 8 maart 2018

Kunstproject met leerlingen PRO Emmen krijgt steeds meer vorm


Samen met leerlingen en medewerkers van PRO Emmen onderzoeken we de mogelijkheden voor een kunstwerk in staal en één in hout voor de Gemeente Emmen. PRO Emmen heeft deze mooie kunstopdracht binnengehaald. Op de looproute van de grote parkeerplaatsen bij de bioscoop Kinepolis naar Wildlands is aan de achterzijde van het Gemeentehuis ruimte om twee beelden te plaatsen die met de dierentuin te maken hebben. Dierenbeelden dus.
Mijn uitgangspunt voor deze opdracht is 'gelaagdheid'. Hoe kan ik dieren in laagjes 'knippen of snijden' en hoe maak ik daar weer een open geabstraheerd geheel van. Met de leerlingen probeer ik allerlei manieren van laagjes uit. Voor- en zijaanzicht verbinden in dierfiguren en vrije vormen maken in laagjes golfkarton. Voor mij wordt steeds duidelijker hoe de beelden er uit kunnen gaan zien.