maandag 6 augustus 2018

Linescape in yellow

Afgelopen week in Sorge - Harz Duitsland een natuurkunst eendagsvlieg gemaakt bij ons vakantiehuisje in Sorge. Bijna uitgebloeide gele bloemen in een rij gelegd op twee doorleefde planken.




vrijdag 20 juli 2018

Helderrood: Bord 'Beresterk' geplaatst en spandoeken 'Apenstre...

Helderrood: Bord 'Beresterk' geplaatst en spandoeken 'Apenstre...: De vooraankondigingen voor de kunstwerken zijn geplaatst. Mooi hoor zo in het bosje en op het veld. Duidelijk zichtbaar en leesbaar voor de ...

Bord 'Beresterk' geplaatst en spandoeken 'Apenstreken' opgehangen

De vooraankondigingen voor de kunstwerken zijn geplaatst. Mooi hoor zo in het bosje en op het veld. Duidelijk zichtbaar en leesbaar voor de wandelaars en bezoekers van Wildlands. Elke bezoeker die de auto parkeert vanaf de 'Frieslandroute' komt hier langs. En eind oktober staat daar dan een enorme stalen ijsbeer en hangen er twee houten gibbons in de bomen ...
Gemaakt door leerlingen en docenten van PRO Emmen.






Helderrood: Broken circle, Maakbaar landschap

Helderrood: Broken circle, Maakbaar landschap: Project voor Kunststroming, Krimpenerkunstwaard 8 en 9, 15 en 16 september 2018 Het Nederlandse landschap geldt misschien wel al...

Broken circle, Maakbaar landschap


Project voor Kunststroming, Krimpenerkunstwaard
8 en 9, 15 en 16 september 2018



Het Nederlandse landschap geldt misschien wel als het meest maakbare van de wereld. ‘We’ zijn goed geworden in het indelen en functie geven van elke vierkante meter grond, het functioneel maken ervan. 
Van ooit ‘woest en ledig’ naar een lappendeken van dorpen, steden, wegen, recreatie, natuur (bosbouw) en vooral veeteelt en landbouw. Het polderen is een Nederlands begrip en handelsmerk  geworden, niet alleen omdat we onder de zee-spiegel leven. We willen ons landschap beheersen, ook met aanpassingen die de klok soms terug-draaien. Voor waterberging brengen we nu de    poldertjes terug tot ‘nieuwe natuur’. En wat doen we morgen?

Broken circle, Maakbaar landschap reflecteert op bovenstaand gegeven met een gebroken cirkel  vanuit een middelpunt dat overal zou kunnen liggen. Met het opnieuw uitzetten van piketpaaltjes of jalons (landmeetpalen) voor weer een nieuwe aanpassing in ons landschap. Een maakbaar landschap is nooit af.









zaterdag 30 juni 2018

Making off van kunstwerk ‘Apenstreken’ van start


De leerlingen en docenten van PRO Emmen zijn van start gegaan met het maken van de twee gibbon aapjes in lagen hout. Bij Toolbox in het Rensenpark van Emmen worden de vele onderdelen cnc gefreesd. Een mooie klus, die heel wat uurtjes in beslag neemt. Als alle onderdelen uitgefreesd zijn kan er begonnen worden met het opbouwen van de twee gibbons.
Samen met PRO Emmen voer ik dit project uit. Naast de twee apen die straks tussen de bomen komen te hangen ‘achter het gemeentehuis’ in Emmen werken we hard aan het maken van een ijsbeer in cortenstaal. Wordt vervolgd!






donderdag 5 april 2018

Leerlingen PRO Emmen overhandigen ontwerpideeën voor nieuwe kunstwerken



Leerlingen van PRO Emmen hebben woensdagmiddag 4 april samen met kunstenaar Dick Lubbersen van Atelier Helderrood de ontwerpideeën voor twee kunstwerken overhandigd aan cultuurwethouder Robert Kleine. De ontwerpen worden de komende maanden onder leiding van kunstenaar Dick Lubbersen door de leerlingen uitgewerkt tot levensgrote kunstwerken. De kunstwerken worden begin juli geplaatst aan de Vreding in de looproute naar Wildlands.
  
Cultuureducatie
De gemeente Emmen wil meer jongeren in aanraking brengen met kunst en cultuur. In het kader van cultuureducatie is daarom de samenwerking gezocht met PRO Emmen. Cultuurwethouder Robert Kleine: “In de Cultuurnota zetten we nog meer in op cultuureducatie in allerlei vormen. De opdracht voor het vervaardigen van twee nieuwe kunstwerken lag er al. Hoe mooi is het dat we met dit project cultuureducatie bij PRO Emmen kunnen stimuleren Dit enthousiasme deelt ook Nico van Luik, directeur van PRO Emmen: “PRO Emmen heeft als doel om leerlingen naar zelfredzaamheid en een zo zelfstandig mogelijke plaats in de samenleving te begeleiden. Dit doet de school onder andere door zoveel mogelijk levensecht leren toe te passen. Dit kunstproject is een prachtig voorbeeld van levensecht leren. De leerlingen van PRO Emmen die aan dit project deelnemen zijn ingedeeld in drie groepen. Een ‘ontwerpgroep’, voor de leerlingen van 12 t/m 14 jaar, een ‘maakgroep’ en een ‘plaatsgroep’ voor de leerlingen van 15 t/m 18 jaar. PRO Emmen is blij met de mogelijkheden en leermomenten die aan de leerlingen worden geboden door middel van deelname aan dit kunstproject.”

Kunstenaar
De leerlingen van PRO Emmen zijn gedurende het ontwerpproces enthousiast aan het werk geweest met verschillende ontwerpopdrachten. Om inspiratie op te doen zijn de leerlingen het project onder leiding van Dick Lubbersen in februari gestart met een bezoek aan Wildlands. Vervolgens zijn zij samen met Dick Lubbersen aan de slag gegaan met verschillende ontwerpen (uitgevoerd in lagen) die uiteindelijk tot de twee ontwerpideeën hebben geleid die woensdag 4 april aan de wethouder zijn gepresenteerd.

Plaatsing
De ontwerpen worden de komende maanden verder uitgewerkt door de ‘maakploeg’, die bestaat leerlingen van  de hout- en metaalafdeling. De kunstwerken zullen begin juli a.s. door de ‘plaatsgroep’, die bestaat de leerlingen van  de groenafdeling van PRO Emmen op hun definitieve locatie aan de Vreding in de looproute naar Wildlands worden geplaatst.

Foto Boudewijn Benting

vrijdag 16 maart 2018

Ontmoetingsverhalen in Schoonebeek

Een prachtig project voor De Kunstbeweging van Ellen Kroeze en Elke Beekman ...

In het project ‘Ontmoetingsverhalen’ wordt aan de hand van persoonlijke herinneringen van oudere inwoners een wandelroute gemaakt door wijk of dorp.

In Schoonebeek is veel belangstelling voor het project. Tekstschrijver Elke Beekman en kunstenares Ellen Kroeze reizen regelmatig af naar het karakteristieke dorp om bijzondere verhalen te verzamelen. Zij voerden gesprekken met de Vrouwen van nu, met oud-medewerkers van de Burger Luchtwachttoren en met leden van het voormalige NAM-koor Clearwater. En met inwoner Albert Weggemans die een gedicht schreef over het Kloosterbosje, het kleine stukje bos vlak bij de Duitse grens waar vroeger altijd kinderen speelden. “Het Kloosterbosje blijft iets bijzonders. De oude bomen behoren tot de laatste overblijfselen van het oorspronkelijke boslandschap en veel Schoonebekers hebben speciale herinneringen aan bijvoorbeeld de lelietjes-van-dalen die vroeger elk voorjaar de hele bodem bedekten”, aldus Weggemans.

NAM
Met oud NAM-medewerkers ging het over ‘De Oliespuiter’ van 1976. Zoals bijvoorbeeld Jan en Trijnie Finke. Zij wonen al 54 jaar aan de Schoonebeker Liaslaan en zijn de eerste bewoners van deze straat. Hun tuin kijkt uit op de NAM-locatie. Jan Finke werkte in die tijd bij de NAM en was nauw betrokken bij de reparaties. Het echtpaar herinnert zich de ‘spuiter’ nog heel goed. “Er was opeens zo veel lawaai”, vertelt Trijnie Finke, “en wat bleek, een noodklep die de put op 800 meter diepte had moeten sluiten werkte niet. Dat was me wat! Het hele dorp kwam onder een zwarte stoflaag te liggen.”
Al deze anekdotes worden verwerkt in een belevingsroute, die bestaat uit twee lussen van ongeveer tien kilometer die lopend of per (duo)fiets kan worden afgelegd. De ontmoetingsplekken worden aangegeven met QR-codes om met een smartphone te scannen. Zo kan je via een speciale app en de website van De Kunstbeweging nog meer informatie krijgen over deze bijzondere plekjes. De route door Schoonebeek wordt in juni feestelijk geopend.

Kunstzinnig
Actief deelnemen aan kunst en cultuur bevordert het geluk en het welbevinden van mensen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook ouderen die aan kunst en cultuur doen hier veel plezier en voldoening aan beleven. De mensen die de verhalen vertellen worden dan ook uitgenodigd om hun verhaal, onder leiding van kunstenares Ellen Kroeze, op creatieve wijze te verbeelden. De eerste kunstzinnige dag is op 7 april. Aan het eind van de projectperiode komt er een expositie waar alle creaties te bewonderen zijn. Voor de liefhebbers komt er ook een boekje waarin de verhalen, de kunstwerkjes en meer wetenswaardigheden worden gebundeld. Dit project maakt deel uit van een pilot van de gemeente Emmen in het kader van ‘Age Friendly Cultural Citys’.
Na de zomer start De Kunstbeweging dit project ook in Angelslo en in Emmerhout. Informatie of aanmelden via 0591-230001 of info@dekunstbeweging.nl. In het project ‘Ontmoetingsverhalen’ wordt aan de hand van persoonlijke herinneringen van oudere inwoners een wandelroute gemaakt door wijk of dorp.








donderdag 8 maart 2018

Kunstproject met leerlingen PRO Emmen krijgt steeds meer vorm


Samen met leerlingen en medewerkers van PRO Emmen onderzoeken we de mogelijkheden voor een kunstwerk in staal en één in hout voor de Gemeente Emmen. PRO Emmen heeft deze mooie kunstopdracht binnengehaald. Op de looproute van de grote parkeerplaatsen bij de bioscoop Kinepolis naar Wildlands is aan de achterzijde van het Gemeentehuis ruimte om twee beelden te plaatsen die met de dierentuin te maken hebben. Dierenbeelden dus.
Mijn uitgangspunt voor deze opdracht is 'gelaagdheid'. Hoe kan ik dieren in laagjes 'knippen of snijden' en hoe maak ik daar weer een open geabstraheerd geheel van. Met de leerlingen probeer ik allerlei manieren van laagjes uit. Voor- en zijaanzicht verbinden in dierfiguren en vrije vormen maken in laagjes golfkarton. Voor mij wordt steeds duidelijker hoe de beelden er uit kunnen gaan zien.










zaterdag 17 februari 2018

Kunstproject gestart samen met leerlingen PRO Emmen

We zijn inmiddels drie weken bezig. Samen met leerlingen en medewerkers van PRO Emmen onderzoeken we de mogelijkheden voor een kunstwerk in staal en één in hout voor de Gemeente Emmen. PRO Emmen heeft deze mooie kunstopdracht binnengehaald.
Op de looproute van de grote parkeerplaatsen bij de bioscoop Kinepolis naar Wildlands is aan de achterzijde van het Gemeentehuis ruimte om twee beelden te plaatsen die met de dierentuin te maken hebben. Dierenbeelden dus. Voor mij als kunstenaar een nieuwe uitdaging. Als uitgangspunt voor deze opdracht gebruik ik 'gelaagdheid'. Hoe kan ik dieren in laagjes 'knippen of snijden' en hoe maak ik daar weer een open geheel van. Jaren terug heb ik op deze manier grote stalen bollen gemaakt 'De wereld draait door'. Je kunt er doorheen kijken maar ook duidelijk een bol in zien.


Met de leerlingen probeer ik allerlei manieren van laagjes uit. Tijdens de 'Kick-off'' hebben we met z'n allen de route gelopen vanaf de parkeerplaats en vervolgens Wildlands bezocht. Met camera's en de mobile telefoon zijn er heel veel foto's gemaakt. Een week later is er driftig geknipt en geplakt met de dieren die ze hebben vastgelegd. 
Komende weken proberen we weer andere laagjes technieken uit! Na deze ontdekkingsweken gaan we aan de slag met de gekozen ontwerpen in de prachtige werkplaatsen van PRO Emmen. Samen met de vakdocenten en leerlingen worden dan de beelden gemaakt.








woensdag 24 januari 2018

Ontwerp buitenterrein Dr. Nassau College Assen erg goed ontvangen

Gisteren heb ik het ontwerp gepresenteerd voor het buitenterrein van de locatie Quintus van Dr. Nassau College in Assen. En dat werd zeer enthousiast ontvangen. Afgelopen weken rustig gewerkt aan een uitgebalanceerd ontwerp. Opgebouwd uit cirkelvormen en ovalen met daar doorheen een strakke rechte lijn die als een soort 'catwalk' of wandelpromenade kan fungeren. De rechte lijn loopt richting de ingang van het schoolgebouw en maakt daarmee gelijk verbinding tussen binnen en buiten.

Als landart kunstenaar probeer ik op verschillende manieren de natuur (veel groen) een duidelijk onderdeel te laten zijn. Ook de 'omlijsting' van het buitenlokaal / openlucht theater is geïnspireerd op de natuur: de staande open paneelvormen van cortenstaal hebben als basis een bladnerf motief.
Nu op naar de volgende stap. Eerst intern binnen de school de handen op elkaar voor dit ontwerp en vervolgens om tafel met een hovenier om het geheel daadwerkelijk te realiseren ... 

De 3D schetsen zijn gemaakt door dochter Babet.