woensdag 8 november 2017

Galerie Tolg’Art - Najaars-expositie met Ellen Kroeze


Galerie Tolg’Art exposeert Ellen Kroeze, János Bittenbinder en Ed van Haren
Tolgaarde 6–8, Wierden
23 november – 31 december 2017

Verborgen lagen en ...lyrische landschappen!Openingstijden
Donderdag 13.00 – 17.30 uur
Vrijdag 13.00 – 17.30 uur
Zaterdag 10.00 – 16.00 uur
Laatste zondag van de maand 13.00 - 17.00 (Rondje kunst met Almelo.)
en ook op afspraak
Op 1e Kerstdag en 2e Kerstdag gesloten

Ellen Kroeze
Veendam, 1965
Ellen schildert zowel grote monumentale doeken als ook intieme kleinere varianten. Zij haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen, herinneringen en de gelaagdheid van het leven. Iets wat er toe doet. Haar schilderijen zijn spannend om naar te kijken en maken onmiddellijk nieuwsgierig naar het verhaal dat je er achter vermoedt. In haar werk gaat het om een verborgen laag waarbij voorwerpen zoals lege stoelen, oude koffers, luchtige jurkjes en kinderfiets­jes de sleutels zijn. Deze symbolische voorwerpen zijn soms prominent aanwezig maar kunnen ook subtiel in de achtergrond van het schilderij zijn verwerkt. Ellen laat in haar schilderijen het leven in al haar facetten zien. Onderwerpen duiken soms op waar je ze niet verwacht, maar waar ze altijd zijn; midden in het dagelijks leven. De mooie en minder mooie kanten, de dromen en kansen, maar ook de twijfel, belemmeringen en angsten of verlies. Een leven van dichtbij.

Ed van Haren
Bocholtz, 1951
Ed is opgegroeid in Zuid Limburg, maar woont al weer jaren in Almelo. Na zijn studie aan de Pedago­gische Academie heeft hij zijn de 1e graads-bevoegd­heid handvaardigheid gehaald aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ed was van 1979 tot 2017 werkzaam als docent beeldende vakken en werkt nu fulltime als zelfstandig beeldend kunstenaar met atelier aan huis. Als beeldhouwer ligt de bron van zijn inspiratie in de natuur. Vooral gedraaide vlak­ken komen telkens terug in zijn werk. Maar ook in lichamen van dieren, vogels, insecten of reptielen is die draaiing terug te vinden. Ed werkt meestal met gelaagd hout, zoals Okoumé Multiplex, waarmee de grove vorm wordt opgezet. Massieve bolle vormen worden afgewisseld met holle vormen. Uitgaande van deze grove gelaagde opbouw, worden de vormen plastisch verwerkt. Daarbij speelt de gelaagdheid van het materiaal een optisch spel met de vorm en ontstaan er bijzondere kunstobjecten.

János Bittenbinder
Nagyvarad, Oradea, Roemenië, 1946

János is afkomstig uit Transsylvanië, een mythi­sche landstreek die aan het begin van vorige eeuw nog tot Hongarije behoorde. Na een opleiding als interieurarchitect is hij in 1976 afgestudeerd als autonoom schilder. János woont en werkt sinds 1979 in Nederland. Hij schildert wat hij mooi vindt, wat hem boeit. János voelt zich aangetrokken tot oorspronkelijke landen, onberoerde culturen en on­aangetaste landschappen. Zijn schilderen betekent een langdurig proces van persoonlijke ervaringen en reisimpressies, die met olieverf op doek gestalte krijgen. Prachtige kleurrijke schilderijen zijn het resultaat. Op het eerste gezicht lijken het abstracte kleurstudies, die verband houden met een lyrische natuurbeleving. De unieke kwaliteit in het werk van János Bittenbinder betreft het bijzondere instinct om licht en lichtwerking te grijpen. Uit licht komt kleur voort. Het ontcijferen van de geheimen van het licht leveren bezielde kunstwerken op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten