woensdag 19 september 2012

Opening Dorpsgezichten van Natuurkunst Drenthe

Artikel overgenomen van Coevorden Huis aan huis
 
Aalden - Een afsluiting en een start. Zo typeerde voorzitter Dick Lubbersen van Natuurkunst Drenthe de bijeenkomst van vanochtend in Landal Aelderholt in Aalden. Het project Dorpsgezichten van de stichting is voltooid, terwijl onlangs afscheid is genomen van de Kunst- en Natuurwandelingen, die zeven jaar langs plaatsvonden in het bosgebied achter Ellert en Brammert in Schoonoord.

Met de voltooiing van Dorpsgezichten is het mogelijk een route van 60 kilometer langs zestien kunstwerken in acht dorpen van de gemeente Coevorden te maken. Die dorpen zijn Schoonoord, Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo, Aalden, Meppen, Gees en Oosterhesselen.
Lubbersen vertelde, dat alweer een nieuw project op stapel staat: ‘Dat is Green Art Spots. De eerste locatie is nabij Plopsa Indoor. We zijn al bezig met de selectie van kunstenaars.'

Adri de Fluiter, kunstenaar en bedenker van vele projecten, vertelde over Dorpsgezichten: ‘Dit is een volwassen kind van de moeder, Natuurkunst Drenthe. Dankzij het Leader-project kwamen Europese gelden vrij, zodat dit project kon worden gerealiseerd. Volgende week verschijnt er een boekje met daarin afbeeldingen van de kunstwerken en informatie over de kunstenaars en de dorpen. Ook staan de gps-coördinaten erbij en zijn er kaartjes in het boekje geplaatst. Het ontwerp ervan was in handen van Rob Buschman. Bij de kunstwerken is informatie geplaatst, voorzien van een QR-code, zodat bezoekers met hun smartphone de websites van de kunstenaars kunnen bekijken.
Het boekje is vanaf 1 oktober te koop bij de TIP-kantoren in de gemeente Coevorden.

Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar, had de eer om een officiële handeling te verrichten. ‘Het Drents platteland is voorloper op het gebied van kunst en cultuur. We hebben nog steeds goud in handen. Met elkaar kunnen we daaraan ondersteuning geven, in welke vorm dan ook.’ De aanwezigen werden vervolgens voorzien van felgekleurde ballonnen. Nadat Tichelaar een grote geschenkdoos had geopend, waaruit ook ballonnen kwamen, lieten de aanwezigen hun ballonnen het luchtruim kiezen.

Tijdens de bijeenkomst werd gememoreerd aan het bezoek van Koningin Beatrix aan het project Dorpsgezichten in juni 2009. Op dat moment stonden er zeven kunstwerken.

Na deze officiële handeling volgde een bustocht langs de kunstwerken.

Zie voor het verslag van het koninklijke bezoek in 2009:
www.coevordenhuisaanhuis.nl








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten