vrijdag 28 september 2012

Fraai boekwerkje 'Dorpsgezichten' kunstroute

De route van Dorpsgezichten is compleet. Zestien kunstwerken in acht karakteristieke Drentse dorpen van de gemeente Coevorden. Een boekje op zakformaat maakt het totaal compleet. Met mooie fotografie, gps-coördinaten per kunstwerklocatie en omschrijvingen van het kunstwerk en het dorp waar het geplaatst is.
De beelden komen voort uit de natuurkunstroutes (in Schoonoord) van de stichting Natuurkunst Drenthe. Een selecte groep kunstenaars is gevraagd het kunstwerk opnieuw te maken of een geheel nieuw werk te creëren. Gebaseerd of geinspireerd door de natuur en de landelijke omgeving van de dorpen. Alle dorpen (Schoonoord, Wezuperbrug, wezup, Zweeloo, Aalden, Meppen, Gees en Oosterhesselen) hebben meegedacht over de locatie. Inmiddels is het voor velen al een vertrouwd gezicht.
Natuurkunst Drenthe is trots op de voltooiing van dit initiatief van Adri de Fluiter. En trots op het bescheiden, maar mooi fris (door Rob Buschman) vormgegeven boekwerkje. Het boekje is te koop bij de TIP kantoren in de gemeente Coevorden voor € 5,-. (ook te koop bij Atelier|Helderrood in Emmen).

zaterdag 22 september 2012

Dubbele workshop met SZE Revalidatie

Gisteravond heerlijk gewerkt met een enthousiaste groep medewerkers van het Scheperziekenhuis, afdeling revalidatie. Ruim veertig mensen hebben kunnen genieten van een lekker buffet en daarna van een dubbele workshop. Een workshop schilderen en een workshop natuurkunst.
En dat alles ter ere van vier jubilarissen (25 jaar dienstverband) - Els, Tineke, Tine en Carla. Een feestelijk geheel!


















donderdag 20 september 2012

Koffie met karakter workshop voor Domesta

Vanmiddag met een groep van 12 medewerkers van Domesta uit Emmen aan het werk geweest op locatie: Ermerstrand. Domesta medewerkers konden kiezen uit een groot aanbod activiteiten, van actief tot creatief.
De schilderworkshop had als titel: Koffie met Karakter. Koffiepotten en koffiekopjes in allerlei vormen worden als kleurige silhouetten verwerkt tot kleine kunstwerkjes ...



woensdag 19 september 2012

Opening Dorpsgezichten van Natuurkunst Drenthe

Artikel overgenomen van Coevorden Huis aan huis
 
Aalden - Een afsluiting en een start. Zo typeerde voorzitter Dick Lubbersen van Natuurkunst Drenthe de bijeenkomst van vanochtend in Landal Aelderholt in Aalden. Het project Dorpsgezichten van de stichting is voltooid, terwijl onlangs afscheid is genomen van de Kunst- en Natuurwandelingen, die zeven jaar langs plaatsvonden in het bosgebied achter Ellert en Brammert in Schoonoord.

Met de voltooiing van Dorpsgezichten is het mogelijk een route van 60 kilometer langs zestien kunstwerken in acht dorpen van de gemeente Coevorden te maken. Die dorpen zijn Schoonoord, Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo, Aalden, Meppen, Gees en Oosterhesselen.
Lubbersen vertelde, dat alweer een nieuw project op stapel staat: ‘Dat is Green Art Spots. De eerste locatie is nabij Plopsa Indoor. We zijn al bezig met de selectie van kunstenaars.'

Adri de Fluiter, kunstenaar en bedenker van vele projecten, vertelde over Dorpsgezichten: ‘Dit is een volwassen kind van de moeder, Natuurkunst Drenthe. Dankzij het Leader-project kwamen Europese gelden vrij, zodat dit project kon worden gerealiseerd. Volgende week verschijnt er een boekje met daarin afbeeldingen van de kunstwerken en informatie over de kunstenaars en de dorpen. Ook staan de gps-coördinaten erbij en zijn er kaartjes in het boekje geplaatst. Het ontwerp ervan was in handen van Rob Buschman. Bij de kunstwerken is informatie geplaatst, voorzien van een QR-code, zodat bezoekers met hun smartphone de websites van de kunstenaars kunnen bekijken.
Het boekje is vanaf 1 oktober te koop bij de TIP-kantoren in de gemeente Coevorden.

Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar, had de eer om een officiële handeling te verrichten. ‘Het Drents platteland is voorloper op het gebied van kunst en cultuur. We hebben nog steeds goud in handen. Met elkaar kunnen we daaraan ondersteuning geven, in welke vorm dan ook.’ De aanwezigen werden vervolgens voorzien van felgekleurde ballonnen. Nadat Tichelaar een grote geschenkdoos had geopend, waaruit ook ballonnen kwamen, lieten de aanwezigen hun ballonnen het luchtruim kiezen.

Tijdens de bijeenkomst werd gememoreerd aan het bezoek van Koningin Beatrix aan het project Dorpsgezichten in juni 2009. Op dat moment stonden er zeven kunstwerken.

Na deze officiële handeling volgde een bustocht langs de kunstwerken.

Zie voor het verslag van het koninklijke bezoek in 2009:
www.coevordenhuisaanhuis.nl








 

dinsdag 18 september 2012

Kunstontmoetingsdag Emmen 2012

Op prinsjesdag, de derde dinsdag in september is er in Emmen ook traditioneel de Kunstontmoetingsdag. Een dag met theater, film en beeldende kunst voor 4 havo en 5 vwo in het kader van CKV. Met scholen uit Emmen en Coevorden.
Vandaag aan de slag geweest in CBK Emmen, de Fabriek, met vijf andere kunstenaars (Melanie Banis en Meindert Dost, Elsbeth van Beilen, Martin Borchert, Gejan Stol en ik - Dick Lubbersen). Inspiratie is de prachtige expositie aldaar van kunstenares Karola Pezarro. Alle vijf hebben we vier ronden gedraaid voor elk 20 leerlingen. En dat liep heerlijk vandaag ... met leuke resultaten ...








dinsdag 11 september 2012

Terugblik Rondje Kunstkwartier - Atelier|Helderrood

Het was warm - zondagmiddag. En daarom misschien minder druk dan we gehoopt hadden tijdens Rondje Kunstkwartier in Waanderveld Emmen. Maar het programma was fraai en afwisseld. We hebben met een handjevol publiek genoten van Eric Knot - die prachtig klassiek piano speelde van Chopin. Vervolgens de documentaire over Sam Drukker bekeken met een gezellig vol atelier.
Ook het optreden van vader Henk en dochter Fleur ten Wolde was genieten. Mooie luisterliedjes, vol overgave gespeeld en gezongen. Heerlijk zo'n muzikale familieband. Afsluitend mooie 'filmische' poëzie van Bert Struyvé uit Assen en poëzie op muziek van de band RAMON.
Rondje Kunstkwartier herhalen? Het is zeker de moeite waard voor meer liefhebbers, dus wie weet?

 
Eric Knot speelde de Klassiekers van Chopin.


Vader Henk en dochter Fleur ten Wolde brachten mooie luisterliedjes.


Bert Struyvé droeg 'filmische' poëzie voor.


De band RAMON speelde poëzie op muziek.



zaterdag 8 september 2012

Morgenmiddag Rondje Kunstkwartier met veel optredens


Rondje Kunstkwartier
Zondag 9 september 2012 van 13.00 – 17.00 uur
Kunstkwartier Waanderveld - Emmen

 
Rondje Kunstkwartier is een kleinschalig evenement op het gebied van kunst en cultuur. Kunstkwartier Waanderveld in Emmen (Atelier Abel, Atelier|Helderrood, Galerie Dijkstra en Galerie Opera VII) legt deze verbinding met andere kunstzinnige en culturele activiteiten. Binnen en buiten de vier ateliers is er van alles te zien en te beleven wat te maken heeft met kunst en cultuur. Een bonte mix van afwisselende activiteiten. Beelden, schilderijen, popmuziek, filmdocumentaires, workshops, klassieke muziek, video, etc. Het evenement is gratis toegankelijk.

 
 
Rondje Kunstkwartier wil bezoekers verrassen met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. In een gemoedelijke sfeer probeert Kunstkwartier Waanderveld de drempel om een atelier/galerie binnen te stappen te verlagen en mensen te interesseren in kunst. Daarnaast wil het Kunstkwartier laten zien dat Bedrijvenpark Waanderveld een bijzondere, inspirerende en plezierige plek is om te wonen en te werken.

Betrokken personen / partijen:
De ateliers en galeries vanuit Kunstkwartier Waanderveld: Atelier Abel (Henk en Elsbeth van Beilen), Atelier Helderrood(Dick Lubbersen en Ellen Kroeze), Galerie Dijkstra(Ria Dijkstra) en Galerie Opera VII(Maarten van Leuken en Carla Brill).

 
Atelier Abel
Circuskunst met kinderworkshop

In een grote boom in Waanderveld hangt een vogelkastje. Er zit nog één vogeltje in dat er maar niet uit durft te komen. Zal het de kinderen lukken om het vogeltje naar buiten te lokken? Kinderen kunnen zich bij Atelier Abel in een workshop storten, circus maar dan anders, met aan het eind van de dag een eenmalige voorstelling voor ouders en belangstellenden.

 
Atelier|Helderrood
Muziek, poëzie en documentaire film

Atelier|Helderrood biedt een bonte mix van klassiek Chopin tot pop luisterliedjes en van een documentaire film over Sam Drukker tot poëzie (op muziek). Binnen en buiten is eigen beeldend werk van Ellen Kroeze en Dick Lubbersen te zien (schilderijen en beelden).

 
Galerie Dijkstra
Muziek, kunst en Franse hapjes

Tijdens het Rondje Kunstkwartier laat Galerie Dijkstra portretten zien van beroemdheden uit lang vervlogen tijden. De expositie wordt aangevuld met beelden en muziek van o.a. Maria Callas en Marlene Dietrich en omlijst met een vleugje Franse sfeer met heerlijke hapjes uit de Provence.

 
Galerie Opera VII
Muziek en breakdance

Binnen en buiten OPERA VII worden allerlei zintuigen geprikkeld met muziek, beeldende kunst en dans.

 
Het programma

13.00              Beelden, muziek en Franse hapjes - Galerie Dijkstra (doorlopend hele middag)

13.00              Klassiek pianoconcert Chopin door Eric Knot -  Atelier|Helderrood

13.00              Urban Unity (breakdance) - Galerie Opera VII

13.30              B’ eaters Band & Friends - Galerie Opera VII

 

14.00              Documentairefilm Sam Drukker  -  Atelier|Helderrood

14.00              Urban Unity (breakdance) - Galerie Opera VII

14.30              B’ eaters Band & Friends - Galerie Opera VII

14.30              Kinderworkshop ‘Circus’ - Atelier Abel

 

15.00              Luisterliedjes, zang en piano door Fleur en Henk ten Wolde  - Atelier|Helderrood

15.00              Urban Unity (breakdance) - Galerie Opera VII

15.30              B’ eaters Band & Friends - Galerie Opera VII

 

16.00              Bert Struyvé (poëzie)  - Atelier|Helderrood

                        RAMON (Jorrit de Boer en band) (poëzie en muziek) - Atelier|Helderrood

16.00              Urban Unity (breakdance) - Galerie Opera VII

16.30              B’ eaters Band & Friends - Galerie Opera VII

 

16.30              Presentatie door de kinderen ‘Circus’ - Atelier Abel

 

Galerie Opera VII                            Presentatie schilderijen, Maarten van Leuken

Galerie Dijkstra                                Presentatie potretten, Ria Dijkstra

Atelier|Helderrood                        Presentatie schilderijen en beelden, Ellen Kroeze en Dick Lubbersen

                                                            Landart project ‘Line of passion’, Dick Lubbersen (buiten)

Atelier Abel                                     Presentatie jaarlijkse activiteiten, Elsbeth en Henk van Beilen