maandag 4 augustus 2014

Jan Kroes bouwt nu kunstwerk in Londen

Enkele maanden na het opleveren van het kunstwerk GreenArtSpot Driftplein in Dalen vertrekt bouwer Jan Kroes uit Zweeloo nu naar Londen. Kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam was zo tevreden over de 'Dalense' samenwerking voor Natuurkunst Drenthe dat ze vaker met jan willen samenwerken.
Het Londense project wordt op dit moment in Zweeloo voorbereid, samen met zijn zoon en drie Londense studenten - straks wordt het opgebouwd in Londen zelf in het Olympic Park.


Jan Kroes met de proefopstelling in Zweeloo - foto RTV Drenthe


Met zoon Jelle-Jan en de drie Londense studenten - foto Dagblad van het Noorden



Artikel uit Zweeloo Digitaal:

Jan Kroes uit Zweeloo zet een kunstwerk neer in Londen

In het Queen Elisabeth Olympic Park om precies te zijn. Dit park was de hoofdlocatie van de Olympische Zomerspelen 2012 en wordt nu omgevormd tot een van de grootste stadsparken in Europa. Ruud Reutelingsperger van de kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam benaderde Jan Kroes voor de uitvoering van een kunstproject in dit park in Londen. Het Observatorium deed het ontwerp en de Houtzagerij & Bouwbedrijf van Jan Kroes uit Zweeloo voert dit project uit.

Het park wordt “teruggegeven” aan de Londenaren en om die reden wordt er restauratie werk uitgevoerd in het park, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de sluis. Op die plek, bij de sluis, komt het kunstwerk te staan dat Jan maakt, volgens het ontwerp van het Observatorium, in opdracht van een Engelse stichting die erfgoed (kanalen en bruggen) in stand houdt. Jan Kroes maakt het kunstwerk samen met zijn zoon Jelle-Jan en een drietal Engelse studenten. Dat kost hen twee weken fulltime werk, hier in Zweeloo, waarna begin september het kunstwerk, gedemonteerd, per vrachtwagen naar Londen wordt gebracht en door Jan en zijn mannen in het park weer in elkaar wordt gezet.

Ruud Reutelingsperger van het Observatorium werkte al eerder samen met Jan Kroes in de uitvoering van een kunstwerk in Dalen dat tot stand kwam in opdracht van de Stichting Natuurkunst Drenthe, de GreenArtSpot “Driftplein”. De oplevering daarvan is heel recent, 5 juni dit jaar. Ook voor Dalen heeft de kunstenaarsgroep Observatorium uit Rotterdam het ontwerp geleverd en uitgevoerd in samenwerking met Jan Kroes. En nu werken zij dan alweer opnieuw samen, in Londen nog wel!

Jelle-Jan Kroes, de zoon van Jan en Lammy Kroes, vindt dit een mooi project om ervaring op te doen. Hij studeerde bouwkunde in Groningen en gaat beginnen aan een twee-jarige masters’ opleiding constructie management in Enschede.  En dan is er, zoals gezegd, het Engelse deel van de equipe, Darrin Roberts (24), Tim Handley (27) en Will Elworthy (29). Zij logeren in Zweeloo en werken hier 2 weken mee aan de bouw van het kunstwerk. Drie wat oudere studenten die kozen voor een opleiding timmeren en meubelmaken omdat zij niet gelukkig waren met hun werk. Will, bijvoorbeeld, studeerde af aan de filmacademie, werkte voor de televisie maar zag er voor hem zelf in deze business geen toekomst. De andere twee Engelse mannen hebben hetzelfde, zij wilden iets met hun handen doen en er is voor dit soort werk, houtbewerking en restauratie, werk genoeg. Om die reden kozen zij voor een nieuwe studie en doen zij nu aan het eind van het eerste jaar een stage, in Nederland. Nog maar net aangekomen zijn ze al lovend over Zweeloo, vinden het heerlijk om hier buiten te werken. En dat het klikt met de familie Kroes is te zien, er wordt veel gelachen en ze begrijpen elkaar prima zo te zien.

Het kunstwerk gaat op 8 september per vrachtwagen naar Londen en wordt daar opgebouwd  bij de sluis. Het wordt 9 meter hoog, een strakke en moderne verbeelding van een sluiswachtershuisje. Voor het bedrijf van Jan Kroes’ houtzagerij en bouwbedrijf, is dit weer een bijzonder project, al is hij hier zelf heel bescheiden over en lijkt hij er zijn hand niet voor om te draaien. Maar dat zelfvertrouwen doet niets af aan de prestatie, een kunstwerk opleveren in hartje Londen. Veel succes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten